Wat is er beter? De film of het boek, het origineel of de remake? Willen we de nieuwe serie The Killing een eerlijke kans geven, dan moeten we hem zien los van het origineel. AMC, de makers van ondermeer Breaking Bad, Mad Men, Hell On Wheels en The Walking Dead, kozen met The Killing voor een ‘continuing’ serie, een reeks waarvan de afleveringen geen afgerond geheel vormen, maar waarvan het verhaal voortduurt tot het einde. Veena Sud baseerde zich voor haar scenario op de Deense serie Forbrydelsen. Dat gezegd zijnde zullen we het, zoals beloofd, verder niet meer hebben over het origineel.
Gedurende 13 afleveringen volgen we het onderzoek van politie-inspecteur Sarah Linden, die op het punt staat het regenachtige Seattle te ruilen voor het zonnige Californië. Haar laatste werkdag is er dan ook een van afscheid nemen, drinks en inpakken. Samen met haar zoon verhuist ze en gaat ze inwonen bij haar verloofde met wie ze snel wil trouwen. Maar precies op die laatste dag wordt er een auto gevonden met in de koffer het lijk van het 17-jarige meisje Rosie Larsen. Linden zet de zaak in gang en maakt kennis met haar opvolger Stephen Holder, iemand met een verleden die over komt van de narcotica-afdeling. Haar gedrevenheid en het feit dat ze Holder’s werkwijze helemaal niet goedkeurt, zorgen ervoor dat Linden langer blijft dan gepland. Zij en Holder zullen er alles aan doen om de moord op te helderen. Ook al is dat ten koste van hun privéleven.
In tegenstelling tot vele andere Amerikaanse series is dit toch wel een buitenbeentje. De sombere sfeer, de deprimerende weersomstandigheden en de grauwe omgeving zijn weinig opbeurend en verschillen dag en nacht van de meestal zonnige en swingende look van series als CSI, NCIS of andere. Ook ligt het tempo aan de trage kant, iets wat bij een 'moderne' Amerikaanse serie gewoon niet kan. Bovendien wordt het verhaal uitgesponnen op drie niveaus. De moord zelf vormt niet het centrale thema, de focus wordt vooral gelegd op de implicaties die de moord heeft op het privéleven van de politiebeambten, de rouwende familie Larsen en op Darren Richmond, een ambitieuze politieker die het tot burgemeester wil scheppen. In zijn wagen werd immers het lijk van Rosie gevonden.
The Killing wordt verteld als een soort van dagboek. Je krijgt per dag een overzicht van hetgeen er gebeurt. En dat is heel wat want de onverwachte wendingen, de vele verdachten en de ingewikkelde verbanden worden je om de oren gesmeten. Als je denkt dat de speurders het bij het rechte eind hebben, duikt er een nieuw gegeven op dat het onderzoek in een andere richting duwt. Maar zoals gezegd, besteedt de serie ook ruime aandacht aan de familie en aan de ontwikkelingen binnen het stadhuis waar de strijd om de burgemeesterssjerp hevig woedt. Eén ‘probleem’: de serie eindigt op een cliffhanger. Wie uiteindelijk Rosie Larsen vermoord heeft kom je pas te weten in het tweede seizoen (dat in Amerika momenteel op zijn einde loopt). Hopelijk wacht Fox niet te lang om ook dit seizoen op DVD uit te brengen. In die zin kan je The Killing een beetje vergelijken met Twin Peaks (ook qua sfeer overigens), de serie van David Lynch die de kijker ook weken lang in spanning hield over wie nu uiteindelijk Laura Palmer doodde.
In de hoofdrol levert nieuwkomer Mireille Enos een sterke vertolking af. Naast een aantal bijrolletjes in bekende series, speelde zij ook een belangrijke rol in de serie Big Love, aan de zijde van Bill Paxton. Haar prestatie in The Killing (die bekroond werd met een nominatie voor een Emmy én een Golden Globe) bleef niet onopgemerkt want nadien versierde ze rollen in grootste projecten als Gangster Squad met Sean Penn en Ryan Gosling als tegenspelers, World War Z, de ultieme zombiefilm met Brad Pitt in de hoofdrol en Devil’s Knot, de nieuwe film van Atom Egoyan met ook nog Reese Witherspoon, drie films die je de komende maanden in de bioscoop mag verwachten. Joel Kinnaman, die Holder speelt, is geboren in Zweden en heeft zowel de Zweedse als de Amerikaanse nationaliteit. Dat maakt dat hij eerder te zien was in zowel Scandinavische (de tv-serie Johan Falk, Snabba Cash, Arn: Tempelriddaren) als Amerikaanse producties (Safe House, The Girl With The Dragon Tattoo, The Darkest Hour). De rol van Darren Richmond tot slot, wordt vertolkt door Billy Campbell die in 1991 doorbrak met The Rocketeer (met Jennifer Connelly in een van haar eerste rollen) en daarna te zien was in series als The 4400 en The O.C.
Koop online bij
Acteurs: Mireille Enos, Joel Kinnaman, Billy Campbell, Jamie Anne Allman, Annie Corley, Eric Ladin
Prijzen: 1 prijs en 15 nominaties (waaronder 6 voor een Emmy en 1 voor een Golden Globe)
Aantal seizoenen: 2 (het tweede seizoen loopt momenteel op de Amerikaanse televisie)
Beschikbaar op DVD: vanaf 13 juni
Bekijk de trailer